Woon-werk-school fietsverkeer

Ontbrekende fietsroute?
In een recente brief van het infohuis stadsvernieuwing  noemen de schepenen Brouwers & Robbeets het nieuwe tracé een “belangrijk ontbrekend onderdeel van het Leuvense fietsnetwerk…” en van belang vooral “voor de veiligheid van de vele fietsers die naar de scholen en bedrijven in Kessel-Lo, Heverlee en Haasrode (zullen) fietsen.”

Bellevue fietspad als ontbrekende schakel?Het lijkt ons vreemd dat de stad dit fietspad een belangrijk ontbrekend deel van het Leuvense fietsnetwerk  noemt terwijl de Leuvense Fietsersbond en bij ons weten geen enkele andere belangenvereniging van fietsers er vragende partij van is!    
Zo geeft de Fietskaart Leuven (Editie 2006) aan welke de belangrijke fietsroutes zijn voor woon-werk-verkeer en voor scholieren en studenten.  Volgens deze fietskaart zijn de nog te realiseren “missing links” de Koning Albertlaan en de Geldenaaksebaan. Er is nergens sprake van een bijkomend fietspad evenwijdig met de spoorweg.

Een blik op de kaart leert ons bovendien dat het geplande Belle-Vue fietspad met een wijde boog naar Haasrode draait, weg van Heverlee, terwijl juist het woon-schoolverkeer richting Heverlee het belangrijkste fietsverkeer lijkt te zijn door onze buurten. De verkeersarme Tivolistraat, samen met de Tivolibrug, vangt dit fietsverkeer nu al op.
En voor de andere fietsers vormt de Brugstraat reeds een behoorlijk veilige fietsverbinding richting Haasrode.

Is er dan echt nood aan dit extra fietspad?

De tunnel onder de Tiensesteenweg?
Hoewel niet te ontkennen valt dat het kruispunt van de Martelarenlaan met de Tiensesteenweg nog steeds gevaarlijk is voor fietsers en vooral voor bromfietsers, vragen we ons toch af of de fietserstunnel dit probleem kan oplossen.
Er zullen namelijk nog steeds meer fietsers zijn die aan dit kruispunt naar andere richtingen (richting stadscentrum) moeten, en dus niet de tunnel zullen nemen, en voor wie het kruispunt gevaarlijk zal blijven.

De soms gevaarlijk gladde abdijbrugGevaarlijke aansluitingen
De aansluitingen op de 2 bruggen zullen ook niet probleemloos zijn voor fietsers. De kruising van het pad met de Tivolibrug riskeert door het slechte zicht vrij gevaarlijk te zijn, en daarnaast is de houten abdijbrug eigenlijk niet geschikt voor fietsers die erbij nat weer op uit glijden.

Plaats een reactie